Noi schimbări la curent: contoare inteligente și drepturi suplimentare pentru consumatorii de electricitate

de: Alexandru Puiu
05 04. 2021

După ce foarte mulți români s-au trezit cu facturile mai mari la energie electrică, după liberalizarea pieței furnizorilor, acum, avem parte și de vești bune.

În cazul în care ai avut de suferit după liberalizarea pieței furnizorilor de energie electrică, acum există o nouă listă de particularități pe care trebuie să le ai în vedere în interacțiunea cu furnizorul tău de energie electrică și distribuitorul.

De exemplu, firmele de distribuție a energiei electrice vor fi obligate să-i informeze pe consumatori atunci când le montează contoare inteligente de măsurare a energiei electrice. În plus, îi vor informa și ce date culege contorul și îi vor tarifa exclusiv în baza consumului măsurat de contorul inteligent. Astfel, nu se va mai pune problema de estimări, de citiri ale contoarului la intervale regulate de timp și alte eforturi suplimentare. Totul se va desfășura automat.

În particular, în termen de 15 zile de la momentul în care firma de distribuție montează un contor inteligent la un loc de consum, trebuie să anunțe furnizorul acelui loc de consum. După alte 15 zile, furnizorul informează consumatorul asupra acestui lucru. Distincția pe care trebuie să o faci este între furnizorul de energie electrică, cel cu care ai contractul și-i plătești factura în fiecare lună și firma de distribuție, responsabilă de transportul energiei electrice până la tine în casă.

„Utilizatorul va fi informat cu privire la setul de date care sunt înregistrate de subsistemul de măsurare și transferate prin subsistemul de comunicație către sistemul central și cu privire la scopul în care vor fi folosite aceste date”, se arată în proiectul de ordin.

Documentul pe care îl vom primi cu toții va fi o anexă a contractului de furnizare. În ea, oamenii sunt informați despre ce date se transmit, despre adresa de internet la care firma de distribuție explică avantajele contorizării inteligente, despre faptul că doar consumul înregistrat de acest contor va fi facturat și despre faptul că au dreptul să refuze transmiterea unora dintre date, evident nu a celor care fac posibilă facturarea. De asemenea, clienților li se dă dreptul să aibă acces la propriile date, în baza unui nume de utilizator și a unei parole.